Vår Kakao

Kakaons fördelar

Kakaons riktiga namn är Theobroma cacao och det betyder gudarnas föda. I det forna Sydamerika ansåg Aztekerna nämligen att kakaobönorna var Guds gåva till mänskligheten och man har i alla tider använt det i både matlagning och i dryck, dels för den goda smakens skull och i hälsosammanhang. Kakaon har genom tiderna varit så högt värderad att den även använts som betalning.

Först och främst är kakao rikt på antioxidanter, så kallade flavonoler och polyfenoler. Den antioxidanta effekten medverkar till att fria radikaler bekämpas i kroppen, som annars börjar slita ut och förstöra våra celler. Polyfenoler främjar även nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att kunna slappna av och i och med det minska blodtrycket.

Kakao innehåller teobromin, ett ämne som verkar aktivt för att vidga luftrören, så att blodet kan syresättas. Likaså innehåller kakaobönan koffein, och båda dessa ämnen bidrar till att vi känner oss pigga och alerta. Choklad kan påverka vårt humör och vår lust till det bättre. Kakao är nämligen rikt på tryptofan, en aminosyra som utgör grundstommen till signalsubstansen serotonin. När serotonin frisätts i kroppen, signalerar detta till hjärnan att vi mår bra, choklad anses dessutom vara ett afrodisiakum!

Hedh Escalante - Alice Nilda

Kakaons fördelar

Kakaons riktiga namn är Theobroma cacao och det betyder gudarnas föda. I det forna Sydamerika ansåg Aztekerna nämligen att kakaobönorna var Guds gåva till mänskligheten och man har i alla tider använt det i både matlagning och i dryck, dels för den goda smakens skull och i hälsosammanhang. Kakaon har genom tiderna varit så högt värderad att den även använts som betalning.

Först och främst är kakao rikt på antioxidanter, så kallade flavonoler och polyfenoler. Den antioxidanta effekten medverkar till att fria radikaler bekämpas i kroppen, som annars börjar slita ut och förstöra våra celler. Polyfenoler främjar även nivåerna av kvävgas i kroppen, vilket får blodkärlen att kunna slappna av och i och med det minska blodtrycket.

Kakao innehåller teobromin, ett ämne som verkar aktivt för att vidga luftrören, så att blodet kan syresättas. Likaså innehåller kakaobönan koffein, och båda dessa ämnen bidrar till att vi känner oss pigga och alerta. Choklad kan påverka vårt humör och vår lust till det bättre. Kakao är nämligen rikt på tryptofan, en aminosyra som utgör grundstommen till signalsubstansen serotonin. När serotonin frisätts i kroppen, signalerar detta till hjärnan att vi mår bra, choklad anses dessutom vara ett afrodisiakum!